Waar komt Sushi vandaan?


Sushipoint vertelt je alles over de herkomst van sushi

Sushi Japans? Niet van oorsprong! Hoewel het een Japans gerecht is, moeten we de oorsprong van het gerecht zoeken in Zuid-Oost Azië. Daar werd ongeveer tweeduizend jaar geleden langs de Mekong rivier rijst als conserveringsmiddel voor gezoute vis gebruikt. Men legde de vis in de gekookte rijst, deze fermenteerde en was op die manier een jaar lang houdbaar. De rijst werd overigens weggegooid en men at enkel de vis op. Deze primitieve vorm van sushi kan je dan ook moeilijk vergelijken met de hedendaagse sushi. Het was meer een methode om vis langer te bewaren en eetbaar te houden. Vanuit Zui-Oost Azië verspreidde deze methode van conserveren zich via China naar Japan. In Japan komt sushi vanaf de achtste eeuw voor.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →

wat is sushi

Rijst als basis bestanddeel

In de volgende eeuwen veranderde in Japan de sushi mee met de Japanse keuken. Al vanaf de zestiende eeuw werd rijst een onderdeel van de sushi en niet alleen een conserveringsmiddel. De niet volledig gefermenteerde rijst had een vrij zure maar niet onprettige smaak. Door toevoeging van rijstazijn werd dezelfde zure smaak verkregen en kon het fermenteringsproces uiteindelijk worden overgeslagen. Groot en bijkomend voordeel van de rijstazijn was het ontbreken van de stinkende walm die de vis met gefermenteerde rijst met zich mee bracht.

Vanaf de zestiger jaren verovert sushi de wereld

De sushi zoals we die vandaag de dag kennen, vindt zijn oorsprong in het huidige Tokyo van begin negentiende eeuw. Mensen konden zich meer veroorloven waardoor versere zoetwatervis populair werd. In deze tijd werd er volop geëxperimenteerd met andere zeevruchten en groente die in de sushi werden verwerkt. Het resulteerde in de opening van verschillende sushi-restaurants in heel Tokyo. Doordat Tokyo in 1923 bijna werd verwoest door een aardbeving, zochten veel sushi-restaurant eigenaren een andere plek in Japan waardoor de in Tokyo bedachte sushi zich over het land verspreidde.

Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw verspreidde sushi zich ook over de rest van de wereld. Dat gebeurde het eerst in de verenigde staten waar Japanse immigranten restaurants openden. Met de komst van moderne koeltechnieken verspreidde sushi zich over de hele wereld. In het Westen ontstonden varianten op de sushi zoals de californiaroll en de sushi pizza.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →