Wat is Sushi?


Sushi Point legt je graag uit wat sushi is

Sushi is een bijzonder populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in het zuidoosten van Azië. Het basis bestanddeel van sushi is een kleine hoeveelheid kleverige rijst in uiteenlopende vormen dat wordt aangevuld met overige ingrediënten die op- of tussen te rijst worden verwerkt. De uitsluitend verse ingrediënten bestaan voornamelijk uit groenten, ei en (rauwe) zeevis. Hoewel de ingrediënten per sushi sterk uiteen kunnen lopen, is afgekoelde gekookte rijst altijd een onderdeel van de sushi.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →

wat is sushi

De oorsprong van sushi

Het oorspronkelijk principe van sushi is dat men rauwe vis in gefermenteerde rijst ging verpakkenwaardoor de vis langer houdbaar bleef. Zodra men de vis wilde eten, werd de rijst weggegooid. Pas in een later stadium werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook eten. Deze oorspronkelijke sushi, die funazushi heet, wordt nog steeds her en der in Japan gemaakt en heeft de typische smaak van sterke kaas. De huidige vorm van sushi met de toepassing van verse (zee)vis, ontstond tijdens de Edoperiode. De Japanner werd in die tijd rijker en kon zich zodoende verse vis veroorloven.

Sushi in allerlei soorten en maten bij Sushipoint

Er is vandaag de dag een grote variëteit aan sushi. Sushipoint levert praktisch alle soorten sushi en sashimi (dunne plakjes vis zonder rijst). De basis van sushi is een kleverige rijst waarbij in verreweg de meeste sushi zeewier wordt gebruikt. Deze zeewier heet ‘nori’ en wordt in dunne velletjes verwerkt.

Er zijn grofweg vier basiscategorieën sushi te onderscheiden bij Sushi Point. Dit zijn ‘maki’, ‘nigiri’, ‘oshi’ en ‘temaki’. Tevens bieden wij daarnaast variaties op deze basisthema’s waardoor er voor elke smaak wat wils is.

Maki

Bij de vervaardiging van Maki wordt de rijst tezamen met een ander ingrediënt op een velletje zeewier gelegd. Dit wordt vervolgens strak opgerold en daarna in plakjes (maki) gesneden. Dit is de meest bekende vorm van Sushi.

Nigiri

Bij Nigiriwordt een zelfmet de hand een kleine hoeveelheid rijst gevormd waarop een stukje vis wordt gelegd. In sommige gevallen krijgt denigiri een dun strookje extra zeewier om ‘m ‘vast’ te houden.

Oshi

Bij Oshi worden rijst en vis in laagjes in een specifieke vorm gelegd en vervolgens geperst. Daarna wordt het in kleine stukjes gesneden en opgediend.

Temaki

De vervaardiging van temaki kenmerkt zich door het feit dat de rijst met de alle ingrediënten in een klein puntvormig zakje van zeewier wordt gestopt.

Sushi is er voor elke stemming en gelegenheid

Sushi is een ambachtelijk product dat bij Sushi Point uitsluitend met de meest verse ingrediënten wordt vervaardigd. Zo kan jij genieten van heerlijke sushi van absolute topkwaliteit! Direct bestellen?

Bestel hier direct jouw verse sushi! →