Wat is Sushirijst?


De oorspronkelijke Sushirijst is rijst die afkomstig is uit Japan. Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi. En dat blijkt ook wel uit de betekenis van het woord sushi: “met azijn toebereide rijst”. Sushi zonder rijst heet daarom ook anders: sashimi.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →

wat is sushi

Wat zijn de verschillen met gewone rijst?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewone rijst en de sushirijst die Sushipoint in alle vestigingen gebruikt voor het maken van de verse sushi. Dat begint al met de vorm: de korrels van sushirijst zijn een flink stuk korter en dikker en ronder dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Maar niet alleen in de vorm zit het verschil; sushirijst wordt ook vaker gewassen door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid zetmeel. Dit zetmeel zorgt ervoor dat sushirijst na het koken kleverig wordt waardoor het goed te vormen en te kneden is zonder dat het rijstepap wordt. Ook de kleur is anders; sushirijst is een stuk witter en bevat bovendien geen gluten (dat hoeft overigens niet te betekenen dat overige ingrediënten die in sushi worden verwerkt geen gluten bevatten). Ook de smaak van sushirijst is anders en proeft iets zoet/zuur.Hierdoor wordt de sushi nog lekkerder!

Wat zijn de voordelen van sushirijst van Sushipoint?

Zonder rijst is er geen sushi. Echter, niet elke soort rijst is te gebruiken voor het maken van sushi. Bij Sushipoint maken we gebruik van een Japanse rondkorrel rijst van topkwaliteit. De sushirijst moet plakkerig zijn zodat de sushi mooi in vorm blijft en de rollen die we maken voor de diverse soorten sushi ook daadwerkelijk mooi gevormde rollen blijven.

Naast de rijst worden er nog een aantal belangrijke ingrediënten in de sushi van Sushipoint verwerkt. Graag lichten wij een aantal van deze ingrediënten toe:

Sake - Sake is een Japanse alcoholvrije drank die gemaakt wordt van onder andere rijst. Er bestaan veel verschillende soorten sake. Wij gebruiken uitsluitend eerste kwaliteit sake bij de verwerking in onze sushi.

Rijstazijn - Rijstazijn is azijn gemaakt van gefermenteerde rijst. Rijstazijn is een lichte azijn en minder zuur dan de bekende varianten die u in de supermarkt vindt.

Mirin - Rijstwijn met een minimale alcoholpercentage. Na het verwerken/koken van de rijstwijn is de alcohol niet meer terug te meten (minder dan 0,0000003%).

Bestel hier direct jouw verse sushi! →