Wat voor rijst zit er in sushi?


Natuurlijk is er een ingrediënt dat beslist niet mag ontbreken in sushi; en dat is natuurlijk de rijst! Immers, zonder rijst mag sushi geen sushi genoemd worden. Maar hoe maak je nu de perfecte sushirijst? Laat dat maar aan de koks van SushiPoint over! Zij besteden extra veel aandacht aan de bereiding van de lekkerste sushirijst.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →

wat is sushi

Wat is sushirijst ?

Sushirijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het kookprocesgoed aan elkaar blijft plakken. Wist u dat sushirijst het zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst is? Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd! De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en AkitaKomachi.

Wat zijn de verschillen tussen sushirijst en gewone rijst?

Sushirijst die gebruikt wordt door sushipoint verschilt nogal van gewone rijst. Allereerst zijn de korrels van sushirijst een stuk korter en dikker dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Niet alleen de vorm verschilt; sushirijst moet ook vaker gewassen worden door de grote hoeveelheid zetmeel. Zetmeel zorgt ervoor dat sushirijst na het koken kleverig wordt waardoor het goed te vormen en te kneden is zonder dat het rijstepap wordt. Daarnaast is sushirijst een stuk witter van kleur en is vrijvan gluten (let op, de overige ingrediënten die in sushi worden gebruikt kunnen wel gluten bevatten). Tenslotte is de smaak van sushirijst iets zoet/zuur, waardoor de sushi nog lekkerder wordt!

Hoe maak je sushirijst?

Het is niet eenvoudig om sushirijst perfect klaar te maken. De rijst moet niet te lang koken, maar ook zeker niet te kort. Het moet niet te erg plakken, maar wel plakkerig genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen. Daarnaast zijn de juiste temperatuur en de juiste smaak van groot belang voor de perfecte sushi. Onze koks zijn zeer bedreven in de vervaardiging van de perfecte sushirijst. Sushirijst is een Japanse rijst en kent vele namen: shari, uruchi-mai, sushi rice, onigiririce, Japonicarice, pearlrice. Het woord sushi betekent “met azijn toebereide rijst”. Sushi zonder rijst wordt dan ook sashimi genoemd.

Sushi is er voor elke stemming en gelegenheid

Sushi is een ambachtelijk product dat bij SushiPoint uitsluitend met de meest verse ingrediënten wordt vervaardigd zodat jij thuis kunt genieten van heerlijke sushi van absolute topkwaliteit! Direct bestellen?

Bestel hier direct jouw verse sushi! →