Welke sojasaus wordt er gebruikt bij sushi?


Sushi en sojasaus lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets krijgt u sojasaus vaak automatische geserveerd bij uw sushimaaltijd. De heerlijke smaak zorgt voor een extra dimensie en verrijkt zo praktisch elk sushigerecht. SushiPoint legt je graag uit wat sojasaus is en hoe je deze bij de verschillende sushigerechten kunt eten.

Bestel hier direct jouw verse sushi! →

wat is sushi

Een lesje sojabonensaus van SushiPoint

Ben je ook benieuwd naar de samenstelling van sojasaus? Het hoofdbestanddeel is: gefermenteerde sojabonen waar vervolgens een aantal andere ingrediënten aan worden toegevoegd. Denk aan (zee)zout, granen en water. De smaakmaker wordt feitelijk in heel Azië toegepast maar er is wel degelijk een grote variëteit in soorten. Zo heb je de Indonesische variant (Ketjap) die zowel met een zoete smaak als een zoute smaak wordt gebruikt bij het marineren van gerechten of bij het koken als extra smaakmaker. De Chinese variant wordt hoofdzakelijk samengesteld uit sojaboon waar verder weinig soorten graan aan worden toegevoegd. De Japanse sojasaus heeft een rijke historie. Geen wonder dat daar de meeste verschillende soorten saus van bestaan. In nagenoeg alle Japanse sojasauzen wordt graan gebruikt.Hierdoor is de Japanse sojasaus zoeter dan bijvoorbeeld de Chinese sojasaus. Het verschil tussen de sojasauzen ontstaat door het weglaten of toevoegen van bijvoorbeeld graan of de hoeveelheid sojabonen.

Hoe gebruik ik sojabonensaus bij sushi?

Sojasaus wordt bij de sushi vaak apart geserveerd, bijvoorbeeld in een los bakje. Sojasaus is de ideale smaakmaker bij elke vorm van sushi. Uw eigen smaak is daarbij leidend. Kies, mix en ervaar zelf welke sushi het beste bij de sojasaus past. Uit Japan geeft SushiPoint je graag een paar etiketten mee zodat je weet ‘hoe het hoort’. In Japan vindt men het ‘notdone’ om een nigiri sushi met de rijst in de sojasaus te dopen. Daar doopt men de sushi ondersteboven (dus met de vis naar beneden) in de saus. Het volledig onderdompelen van de sushi in de sojasaus is daar ook ongebruikelijk. Men ervaart dat als een belediging van de chef omdat u met deze handeling de oorspronkelijke smaak tracht te maskeren met sojasaus. Een gewaarschuwd mens….

Toch blijft het gebruik van veel of weinig sojasaus bij je favoriete sushi altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Dus SushiPoint adviseert je vooral om zo veel of zo weinig mogelijk sojasaus te gebruiken als jij lekker vindt.

Sushi is er voor elke stemming en gelegenheid

Sushi is een ambachtelijk product dat bij SushiPoint uitsluitend met de meest verse ingrediënten wordt vervaardigd zodat jij thuis kunt genieten van heerlijke sushi van absolute topkwaliteit! Kies voor een sushigerecht, vegetarische sushi, sushi voor zwangere vrouwen of stel je eigen menu samen. Direct bestellen?

Bestel hier direct jouw verse sushi! →